Енрофлоксин

  11.00 лв

  New product

  50 Items

  More info

  Състав на една таблетка:

  Активна субстанция : Enrofloxacin hydrochloride  15, 50, и 150 mg и

  ексципиенти: лактоза,микрокристална целулоза ,  повидон, магнезиев стеарат и колоидален силициев диоксид. 

  Лекарствена форма и опаковка

  ENROFLOXIN  15 mg : 100 броя таблетки в блистерна форма поставени в картонена кутия

  ENROFLOXIN  50 и 150 mg : 30 броя таблетки в блистерна форма поставени в картонена кутия

  Терапевтични  показания

  За лечение на стомашночревни, дихателни, урогенитални, ушни и раневи инфекции, пиодермии, простатит, артрити, остеомиелити при кучета и котки; на колибактериози, салмонелози, микоплазмози, стафилокози, пастьорелози, пситакози и други бактериални инфекции при пойни, екзотични ,ловни птици , декоративни гълъби , гризачи ( декоративни зайци , хамстери, морски свинчета ) и други животни, които не подлежат на консумация от хора.

  Енрофлоксацин хидрохлоридът е синтетичен химиотерапевтик от групата на флуорохинолоните и е предназначен само за ветеринарна употреба.Има широк спектър на антимикробно действие срещу Грам-отрицателните и Грам-положителните бактерии и микроплазми. Действа бактерицидно в много ниски концентрации чрез инхибиране активността  на бактериалната ДНК  - Гираза

  ( субединица А на топоизомераза  ІІ ) Резистентност към Енрофлоксацина се изгражда бавно и е от хромозомен тип – не е плазмид - медиирана. Проявява продължителен постантибиотичен ефект. Резорбира се бързо и високостепенно от храносмилателния канал и се разпределя във всички органи, тъкани и течности на организма .Метаболизира се слабо и се излъчва предимно с урината и жлъчния секрет.Липсва кръстосана резистентност с химиотерапевтиците от останалите химични групи. Не проявявя кумулативни свойства.

  Противопоказания

  Да не се прилага при бременни и лактиращи кучки и котки, както и на млади растящи кучета под осем (8) месеца при малките породи, под дванадесет (12) месеца за средните и под осемнадесет (18) месеца при едрите породи кучета; да не се дава на пъдпъдъци  чиито яйца подлежат на консумация от хора.

  Специални предпазни мерки за животните за които е предназначен ВМП

  Не се изискват

  Нежелани странични реакции

  Рядко се наблюдават кожни обриви, храносмилателни разстройства ( повдигане , повръщане, диарии ) , нервни прояви ( сомнолентност, безпокойство ). Най сериозното усложнение са ерозивните артропатии при растящите животни.

  Предозиране

  Лекарственият продукт е много добре поносим  При многократно предозиране са възможни диарии в следствие дисбактериози в храносмилателния канал. В такива случаи се преустановява по нататъшното прилагане на Енрофлоксин таблетки. Специални антидоти няма.

  Лекарствени или други форми на взаимодействие

  Не се прилага едновременно с хлорамфеникола, макролидовите и тетрациклиновите антибиотици и рифамицините. Продуктите , съдържащи магнезиеви и алуминиеви съидинения , затрудняват резорбцията на Енрофлоксацин хидрохлорида от храносмилателния канал.

  Видове животни за които е предназначен ВМП

  Кучета и котки, декоративни гълъби, ловни птици, които не подлежат на консумация от хора (яребици, кеклици, пъдпъдъци, фазани), екзотични птици ( папагали, канарчета, орли и др . ), за гризачи (декоративни зайци морски свинчета, хамстери, плъхове, мишки)

  Специални предпазни мерки за прилагащите лекарствения продукт на животните:

  Не се изискват.

  Използва се само за ветеринарномедицинска употреба.

  Отпуска се по лекарско предписание.

  Дозировка за всеки вид животно , метод и начин на приложение:

  Прилага се орално и индивидуално за всеки вид животно в следните дози:

  За кучета и котки – по 5 mg / kg m. еднократно дневно или по 2,5 mg /kgm. два пъти дневно за 3 – 5 дни ( таблетките от 15 mg са за малки кучета и котки ) ; за гълъби – по 4,5 – 15 mg /kgm., 1 – 2 пъти дневно за 5 – 7 дни ( по-високите дози  и по продължително приложение са при салмонелоза и тежки дихателни инфекции ) ; за ловни  птици , които не подлежат на консумация от страна на хората ( яребици, кеклици, пъдпъдъци, фазани )

  - по 10 mg /kgm за 5 дни ; екзотични птици

  ( папагали, канарчета, орли и др . ) – по 10 mg /kgm. 5 – 10 дни ; за гризачи ( декоративни зайци морски свинчета, хамстери, плъхове,

  мишки ) – по 5 mg/kgm. два пъти дневно за 5 – 7 дни.

  Карентен  срок

  Карентен срок няма.

  Специални предпазни мерки за съхранение на продукта:

  Да се съхранявя на място недостъпно за деца  !

  На сухо и защитено от пряка  слънчева светлина място при температура под 25 0С и относителна влажност на въздуха от 30 до 60%.

  Срок на годност:

  Три (3) години от дата на производство.

  Отзиви